τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

«Ιδού θύμηση κάνω…», της Λίνας Μπόγρη – Πετρίτου

«Ιδού θύμηση κάνω…»
Στην ιστορικό Γεωργία Κουλικούρδη, στη μνήμη της με σεβασμό

kirasarakosti

Η κυρά Σαρακοστή

Στα όμορφα χρόνια της παιδικής ανεμελιάς, η προσμονή για τη γιορτή της Ανάστασης, άρχιζε με την τελευταία εβδομάδα του Τριώδιου.

Στα σχολειά μας, σε κάθε τάξη από τις πιο μικρές περισσότερο, το Σάββατο (τότε ή σχολική εβδομάδα είχε έξη ημέρες!), παραμονή της Τυρινής, φτιάχναμε την κυρά Σαρακοστή! Τα υλικά πάντα ίδια. Ένα χαρτόνι κουσέ, άσπρο από τη μια πλευρά, γκρι από την άλλη. Το μπλοκ της χαρτογραφίας, με το διαφανές χαρτί του, για την «ξεπατικούρα» του σχεδίου, και ένα καρμπόν για πιο σίγουρα αποτελέσματα!

Τα βιβλιοχαρτοπωλεία της εποχής, του κυρ Γιάννη της μαμής και του Παπόρη, (Γ. Σακκιώτης και Νικ. Καρακατσάνης αντίστοιχα), μας περίμεναν από το βράδυ της Παρασκευής, ή το πρωΐ του Σαββάτου με τα χαρτόνια έτοιμα, σε ρολό με λαστιχάκι!

Για όλους, το ίδιο πατρόν! Η φιγούρα μιας γυναίκας, με μακρύ φουστάνι, σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην ποδιά της και χωρίς στόμα! Ήταν η κυρά Σαρακοστή, που έπρεπε να νηστέψει όλες τις ημέρες μέχρι την Ανάσταση γι’ αυτό και το στόμα ήταν περιττό! Το σπουδαιότερο όμως χαρακτηριστικό της ήταν ότι είχε επτά… πόδια! Και το σημαντικότερο;  Την ακρωτηριάζαμε, κόβοντας ένα πόδι στο τέλος κάθε εβδομάδας!  Πρώτο Σάββατο εκείνο της Καθαρής και τελευταίο το Μεγάλο Σάββατο. Στο σχολείο, μας είχαν πει πως αυτό το σχέδιο ήταν απαραίτητο στα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ημερολόγια για να μετρούν οι άνθρωποι τις ημέρες, και έτσι έφταναν σ’ αυτό το είδος του ακρωτηριασμού!

Στο σπίτι, κάποιος μεγάλος βοηθούσε να κοπεί το σχέδιο με προσοχή και κρεμασμένο στον τοίχο της κουζίνας περίμενε καρτερικά τη μοίρα του.

Ήταν κάτι που δεν χωρούσε το παιδικό μυαλό μου και ο παππούς είχε βρει την ιδανική λύση. Ζωγράφιζε σε κάθε πόδι ένα παπούτσι που κόβοντας το στο τέλος της εβδομάδας, αποφεύγαμε αυτόν τον ακραίο τρόπο! Τα παπούτσια της κυρά Σαρακοστής τα κρατούσαμε και τα καίγαμε όλα μαζί στα κάρβουνα που έψηναν τον οβελία του Πάσχα!

Όταν ήρθε η κυρά Ζουμπουλιά στη γειτονιά, έφτιαχνε μιαν άλλη εφταποδαρούσα κυρά Σαρακοστή, με αλεύρι νερό και λαδάκι, που την έψηνε στο φούρνο. Κάθε Σάββατο πρωΐ έκοβε ένα πόδι, που το… έτρωγε, βουτώντας το στο καφεδάκι της με το ταχίνι!

Ήταν όμως τόσο καλή και πάντα πρόθυμη να μου πει παραμύθια και να ράψει ρούχα της κούκλας μου για τη Λαμπρή, που τη συγχωρούσα αμέσως για όλα εκείνα τα… ιδιαίτερα βουτήματα στο καφεδάκι της!

Καλή Σαρακοστή, σε όλους μας!

 

Λίνα Μπόγρη – Πετρίτου

3 comments on “«Ιδού θύμηση κάνω…», της Λίνας Μπόγρη – Πετρίτου

  1. Παράθεμα: Behold, I make remembrance … | AeginaGreece magazine

  2. Παράθεμα: The Lady Lent | AeginaGreece magazine

  3. Lydia
    02/05/2021

    It’s a shame that this tradition was lost in time. I suppose not a lot of people fast this long anymore so we have no reason to keep up with the tradition. I think, I will bring it back so my grandkids get to know about it. I will make it as a bread/biscuit using material for fasting. I think this will bring awareness of how long it is before Greek Easter. So important for the Greeks in diaspora… thank you for reminding me a tradition that I have long forgotten.

Σχολιάστε

Information

This entry was posted on 14/03/2013 by in Τέχνες and tagged , .

Πλοήγηση

Μετάφραση

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Προστεθείτε στους 1.567 εγγεγραμμένους.