τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας της 12/4/2016

Γράφει ο Νίκος Σάνσης (οικονομολόγος)

 

Πραγματοποιήθηκε το ΔΣ της 12/4/2016.

Στην διαδικασία συζήτησης των θεμάτων του Δημοτικού συμβουλίου και όπως αυτές παρουσιάστηκαν, υπήρξαν 2 εξωτερικές επενδυτικές  προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η 1η αφορούσε το 2ο θέμα. Περί έγκρισης συμμετοχής του Δήμου Αίγινας στο πρόγραμμα «Smart Cities and Communities».

Η 2η αφορούσε το 1ο θέμα Περί έγκρισης συμμετοχής του Δήμου Αίγινας στο πρόγραμμα για την Μηχανική Κομποστοποίηση.

Την πρώτη πρόταση παρουσίασε ο κ. Νικόλαος Στάθης εκ μέρους ομάδας ειδικών επιστημόνων από την εταιρία ΕΒΔΗΤΗ. Αφορά την επιλογή της Αίγινας και του Αγκιστριού, για την πιλοτική εφαρμογή σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ICT όπου θα καταγραφούν όλες οι Δημοτικές πηγές ενεργείας (πχ ηλεκτρολογική) και οι οποίες με ειδικό software θα μανατζάρονται με τελικό σκοπό την μεγαλύτερη εξοικονόμησης ενεργείας για τον Δήμο. Σ αυτήν θα απασχοληθούν 8 άτομα, υπάρχει πλούσιο το know how και από την Ευρωπαϊκή Ένωση η επιδότηση θα είναι 100% για τον Δημόσιο Φορέα και 70% για τον αντίστοιχο Ιδιωτικό. Ο Δήμος δεν θα έχει καμία επιβάρυνση.

Επειδή η παρουσίαση ήταν σύντομη και το θέμα ήταν ελαφρά περίπλοκο, ζητήθηκε, από τους αρμόδιους να επανέλθουν για μια οργανωμένη παρουσίαση η οποία έγινε αποδεκτή. Το θέμα αποδοχής ψηφίστηκε ομοφώνα σαν πρόταση.

σπυροςσπυριδων

Στην δεύτερη πρόταση παρουσίασε ο dr.Σπύρος Σπυρίδωνας, πρώην δήμαρχος Πόρου και τώρα μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής επιτροπής των περιφερειών, μαζί με τον dr. Nικο Κρημνιανιώτη διευθ. Συμβουλο της ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ (δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων για βιώσιμη ανάπτυξη). Θέμα η εγκατάσταση και λειτουργία πιλοτικής μηχανικής Κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων από τον Δήμο. Η πρώτη μηχανή αφορά παραλαβή για Κομποστοποίηση 500 κιλών οργανικών αποβλήτων. Απαιτεί χώρο εναπόθεσης του μηχανήματος ένα απορριμματοφόρο παραλαβής έναν άνθρωπο για να παρακολουθεί το μηχάνημα, σειρά επαγγελματιών με ταβέρνες φαγώσιμα, όπου με ειδικό τρόπο που θα μάθουν για την περισυλλογή των τελευταίων. Ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί με καμία δαπάνη. Το πρόγραμμα εφ όσον επιτύχει θα έχει πλήρη επιδότηση από την ΕΕ μέσω της εταιρίας. Η πρόταση αυτή έγινε θερμά αποδεκτή από όλους και ψηφίστηκε ομόφωνα.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.

 

Ο γράφων είχε την ευτυχή συγκυρία σαν Δ/ντης Οικ και Διοικ.Υπηρεσιών του Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ελευσίνας, να βιώσει από το 2004 την εφαρμογή, συνεργαζόμενος με τον τότε αείμνηστο Δήμαρχο Γ. Αμπατζόγλου, της οικιακής κομποστοποιησης, της εγκατάστασης και λειτουργίας του ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής αχρήστων υλικών ) που σήμερα δρέπει πολλών βραβείων από την ΕΕ, για το πρωτοποριακό σύστημα περιβαλλοντικής ανάπτυξης, στην πόλη. Σε συσκέψεις των αρμοδίων τοπικών φορέων και βιομηχανιών, μαζί με τον  dr. Νίκο Κρημνιανιώτη (!) συμμετείχε στο τότε σύστημα να εγκατασταθεί και να λειτούργει σήμερα με επιτυχία εδώ και 12 χρόνια !!!!!!

Στο σημείο αυτό, ας μου επιτραπεί μια σημείωση παραίνεση προς τον Δήμο Αίγινας. Τα προγράμματα και τα χρήματα που υπάρχουν στην ΕΕ για την ανακούφιση των πολιτών,

 • σε θέματα περιβάλλοντος,
 • σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας,
 • σε θέματα εξοικονόμησης πόρων,
 • σε θέματα ποιότητας ζωής,
 • σε θέματα απλοποίησης παροχής υπηρεσιών

είναι και πολλά  και ποίκιλλα.

Αξίζει τον κόπο όταν επιλέγεσαι έστω και πιλοτικά να προσπαθήσεις για την εφαρμογή των προτεινομένων εφαρμογών. Μπορεί βέβαια να μην υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και ειδικευμένα άτομα. Χωρίς να θέλω απολύτως να θίξω κανέναν, είναι στην διακριτική ευχέρεια του Δημάρχου να επιλέγει και εκτός Δημοτικών Σύμβουλων άτομα – πολίτες που έχουν τεχνογνωσία και θα θελήσουν έστω και οικειοθελώς να παράσχουν  ανάλογες υπηρεσίες, γιατί η χωρά μας χάνει πολλά κεφαλαία από την μη κατάθεση έργων για άντληση πόρων από το ΕΣΠΑ.
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

 

Ετέθη το θέμα μεταναστών εκτός ημερησίας διάταξης, και όλοι οι παρευρισκόμενοι επαίνεσαν και αποδοκίμασαν τους προφορικούς προπηλακισμούς στην συνάντηση, που έγινε πριν λίγες ημέρες για το συμβούλιο ένταξης μεταναστών προς το πρόσωπο του κ. Ντελή, από τρίτους παρευρισκόμενους.

Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση του Δημ. Σύμβουλου κ.Γ. Τσατήρη, ο όποιος ανέφερε πως εσφαλμένα έγινε το δημοτικό συμβούλιο ένταξης μεταναστών όπως αυτό αναφέρεται στον νόμο Καλλικράτη. Και τούτο γιατί ο νόμος ορίζει στο σχετικό αρθρο ρητά πως το συμβούλιο ενεργοποιείται στην περίπτωση μόνο όταν ήδη υπάρχουν εγκατεστημένοι μετανάστες και κατευθύνει τις ενεργείες που απαιτούνται για την τακτοποίηση τους και  όχι εφόσον δεν έχουν έλθει και με το αν επιθυμείται η όχι ο ερχομός τους..

Επίσης από τον Δημ. σύμβουλο κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, τέθηκε το θέμα να γίνει σε μεγαλύτερη αίθουσα αντί της υπαρχούσης για λόγους ασφάλειας και μικρού χώρου, συζήτηση για το μεταναστευτικό όπου θα συμμετάσχουν και πολίτες.

Ψηφίστηκε να γίνεται επιλογή αίθουσας για συζήτηση ειδικών θεμάτων.

Από τον σύμβουλο Νεκτάριο Λούση έγινε η καταγγελία για εναπόθεση αδρανών στην θέση Κουρεντη με στοιχειά φωτογραφιών μπαζών φορτηγού και οδηγού. Ο αντιδήμαρχος κ. Κ.Γενίτσαρης διαβεβαίωσε το ακροατήριο πως τα μπάζα αυτά αφορούν τα χερσαία έργα για την υδροδότηση του νησιού και θα μεταφερθούν άμεσα από εκεί που εντοπίστηκαν.

Αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο, με ικανοποίηση όλων, πως έγινε επιδότηση 1.550.000 ευρώ για την μεταφορά του σημερινού νερού από την Περιφέρεια μέσω του κονδυλίου των εθνικών πόρων.

Τέλος ο επικεφαλής του τοπικού Δημοτικού συμβουλίου κοινότητας Μεσαγρού κ. Μαν. Λεούσης ανέφερε πως διακόπτεται η κυκλοφορία προς Αγία Μαρίνα, για έργα του αγωγού ύδρευσης και θα ισχύσει η παράκαμψη στους Άλωνες.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ

 

 1. Περί έγκρισης αποδοχής παραχώρησης στο Δήμο Αίγινας από την ΕΣΔΝΑ του τράκτορα με αριθμό κυκλοφορίας ΚΗΙ 9755

  3. Περί κατοχύρωση του σήματος του Δήμου Αίγινας. (σχετ. η υπ’ αριθμ. 28/2005 απόφαση Δ.Σ)

  4. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αίγινας μετά του αναπληρωτή του στην επιτροπή  για τον χαρακτηρισμό των παραλιακών χώρων της περιοχής δικαιοδοσίας του Δήμου Αίγινας ως πολυσύχναστων

  5. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αίγινας μετά του αναπληρωτή του στην επιτροπή για την χορήγηση αδειών εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής

  6. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αίγινας μετά του αναπληρωτή του στην επιτροπή  για την απομάκρυνση ναυαγίων καθώς και επικίνδυνων – επιβλαβών πλοίων

 2. Περί έγκρισης του πρακτικού κλήρωσης για την συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου: «Ανακατασκευή Τμήματος Παραλιακού Δρόμου Πόλης Αίγινας»

  8. Περί αιτήματος για δημιουργία παραρτήματος του νηπιαγωγείου Βαθέος

  9. Περί αιτήματος για δημιουργία απογευματινού Λυκείου στον Δήμο Αίγινας

  10. Περί έγκρισης του οικονομικού απολογισμού της Σ.Ε.Π.Ε.Δ.Α. για το οικονομικό έτος 2015

  11. Περί ανανέωσης της προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΑΕΔ

  12. Περί επιστροφής χρηματικού ποσού στον Λούβαρη Δημήτριο ως αχρεωστήτως καταβληθέντος στον Δήμο Αίγινας

  13. Περί εξέτασης αιτημάτων του Τόγια Χρήστου για την μεταφορά οφειλών από  τέλη  λογαριασμών ύδρευσης στους πραγματικούς χρήστες – καταναλωτές
  Δεν ψηφίστηκε γιατι αποσύρθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Ε.Δέδε.

 3. Περί επιστροφής χρηματικού ποσού στην κα Πριαντίνι Σετιαβάτι  ως αχρεωστήτως καταβληθέντος στον Δήμο Αίγινας

  15. Περί επιστροφής – καταβολής χρηματικού ποσού στην κα Βατικιώτου Μαρία  του Παντελή

  16. Περί έγκρισης πρακτικού κλήρωσης για την επανασυγκρότηση επιτροπής (σχετ.  η υπ’ αριθμ. 9/2016 απόφαση του Δ.Σ.)

Όλα τα πιο πάνω θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα πλην του νο 13.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 15/04/2016 by in Πολιτική and tagged , , .

Πλοήγηση

Καταχωρήστε την επόμενη Δράση σας!

«

August 2020

»
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Μαζί με 2.305 ακόμα followers

Twitter Updates

 • @kakomyrios @demetrakor κι εγώ το ίδιο θα κανα 38 minutes ago
 • Ότι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται. Μην ακούω μαλακίες περί ατομικής ευθύνης. Θα τα ρίξουμε τωρα στην πιτσιρικάδα περί κορονοιού; #κορονοιος 15 hours ago
 • Best news i ve heard so far on 2020! Congratulations! twitter.com/carlysaidso/st… 16 hours ago
 • @kbrin_ Να σας ζήσει!!! 17 hours ago
 • 262 κρούσματα, κανένα μέτρο... 11 κρούσματα, λοκ ντάουν. Βρες το λάθος #κορονοιος 18 hours ago
Αρέσει σε %d bloggers: