τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

Liberland – Πως ένα κράτος γεννιέται

Η δημιουργία και η  αναγνώριση ενός νέου κράτους δεν είναι απλές έννοιες.  Σχεδόν πάντα συνοδεύονται από συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις και χρόνιες διπλωματικές επαφές που σταματάνε για να αρχίσουν πάλι μετά από τις εχθροπραξίες. Στρέφοντας το βλέμμα πίσω στην Ιστορία, τα πιο ιδιαίτερα και σημαντικότερα παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων δεν είναι άλλα από το Κουρδικό και το Παλαιστινιακό. Κούρδοι και Παλαιστίνιοι βρίσκονται τουλάχιστον τα τελευταία πενήντα χρόνια σε μια προσπάθεια αναγνώρισης Κουρδικού και Παλαιστινιακού κράτους αντίστοιχα, προσπάθειες που εμπεριέχουν όλα τα παραπάνω.

Είναι όμως όλες οι περιπτώσεις δημιουργίας και αναγνώρισης ενός κράτους ταυτόσημες με αιματοχυσία και ένοπλους αγώνες; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα πολύ σύντομα μάλλον θα απαντάται με ερώτηση. Ξέρεις την Liberland;

Ιδρύθηκε επίσημα στις 13 Απριλίου 2015. Η ημερομηνία ίδρυσης επιλέχθηκε προς τιμή του φιλελευθέρου Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον,  και σχεδόν σε ένα μήνα θα κλείσει ένα χρόνο ύπαρξης. Αυτοαποκαλείται μικρο-έθνος                               ( micronation) και είναι αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με ήδη υπάρχοντα μικρά κράτη όπως το Βατικανό και το Μονακό. Η Liberland πριν σχεδιαστεί στον χάρτη, ζωγραφίστηκε στο μυαλό ενός πολιτικού. Ο Vít Jedlička, Τσέχος φιλελεύθερος πολίτικός και ακτιβιστής, επωφελήθηκε την συνοριακή διαφωνία της Κροατίας με την Σερβία, για μια έκταση μόλις 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην δυτική όχθη του Δούναβη, την οποία μέχρι τότε καμία από τις δύο χώρες δεν διεκδικούσε. O Vít Jedlička δήλωσε πως το νέο κράτος δημιουργήθηκε σε έδαφος που δεν διεκδικούταν ούτε από την Κροατία ή τη Σερβία αλλά ούτε και από τρίτο κράτος. Αρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η περιοχή ήταν terra nullius, δηλαδή περιοχή που δεν άνηκε στην κυριότητα κανενός.

lieberland

Με σύνθημα «Να ζεις και να αφήνεις τον άλλο να ζει» η Liberland έχει σαφή πολιτική και οικονομική κατεύθυνση προς τον φιλελευθερισμό. Με μοναδικά κριτήρια αποκλεισμού την προϋπηρεσία σε Κομουνιστικά και Ναζιστικά ή εξτρεμιστικά κόμματα, πολίτες κάθε χώρας έχουν δυνατότητα να εξασφαλίσουν ιθαγένεια. Με κατευθυντήριες αρχές την προσωπική και οικονομική ελευθερία των πολιτών, την μικρή παρεμβατικότητα του κράτους και την ελάχιστη φορολογία, ο πρόεδρος της επιδιώκει να την μετατρέψει σε ένα φορολογικό παράδεισο, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα χωρών αυτά του Μονακό, του Λιχτενστάιν και του Χονγκ Κονγκ.

Το νομικό σύστημα, τέλος, αναμένεται να οικειοποιηθεί καλά συστατικά ξένων συστημάτων, από χώρες όπως την Ελβετία, τη Βρετανία, την Εσθονία καθώς και κάποια μέρη του Αμερικανικού Συντάγματος.

Η χώρα θα έχει μια κυβέρνηση από «10 ως 20 άτομα και μια αστυνομική δύναμη, αλλά όχι στρατό, τηρώντας μια πολιτική ελεύθερης διάβασης από τα σύνορα».

Είναι όμως η Liberland επίσημα Κράτος;

lieberland1

Η κρατική υπόσταση ενός κράτους εξαρτάται από τη σωρευτική ύπαρξη τριών θεμελιωδών συστατικών στοιχείων: Δεν είναι δυνατό να υπάρξει κράτος χωρίς μόνιμο λαό, προσδιορισμένο έδαφος και ανεξάρτητη από εξωτερικούς παράγοντες εξουσία. Ωστόσο, για να αποκτήσει ένα κράτος δικαιώματα (και υποχρεώσεις) σε διεθνές επίπεδο, να γίνει δηλαδή υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, απαιτείται η αποδοχή του από τα υπόλοιπα μέλη της διεθνούς κοινότητας. Η αποδοχή αυτή εκφράζεται με την πράξη της αναγνώρισης, με την οποία τα υπόλοιπα κράτη αναγνωρίζουν ουσιαστικά ένα κράτος ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο, ισότιμο με αυτά (αρχή της κρατικής ισότητας). Θεωρητικά, ένα κράτος αναγνωρίζει ένα άλλο όταν θεωρεί πως αυτό πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις που εθιμικά θέτει το διεθνές δίκαιο. Στην πράξη, η αναγνώριση γίνεται για πολιτικούς και γεωπολιτικούς λόγους, γι’ αυτό συναντάται και με τον όρο «διπλωματική αναγνώριση», που κατ’ ουσία εκφράζει μια πρόθεση σύναψης διπλωματικών σχέσεων. Συνήθως συμβαίνει de jure, δηλαδή με μια μονομερή δικαιοπραξία ή με μια διεθνή σύμβαση, αλλά μπορεί να γίνει και de facto, για παράδειγμα με την έναρξη εμπορικών σχέσεων. Βασικά, επειδή πολλές πράξεις μπορούν να θεωρηθούν ως de facto αναγνώριση, όπως π.χ. η υποδοχή ενός επίσημου απεσταλμένου του εν λόγω κράτους, οι κυβερνήσεις φροντίζουν συνήθως να δηλώνουν εκ των προτέρων τη σημασία που αποδίδουν στην εκάστοτε πράξη.

Στην περίπτωση της Liberland, κανένα κράτος του ΟΗΕ δεν την έχει αναγνωρίσει επίσημα. Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο  CNN, ότι θεωρητικά δεν άπτονται των συνόρων της Liberland, η οποία οριοθετείται από το Δούναβη, αλλά «το υπουργείο τη θεωρεί, επίσης, μια επιπόλαιη πράξη που δε χρειάζεται κανένα περαιτέρω σχόλιο». Η Κροατία δήλωσε πως η περιοχή πρέπει ελέγχεται από την ίδια ή από την Σερβία και όχι από τρίτο μέρος. Τον Μάιο του 2015 έκλεισε τις δίοδούς που επέτρεπαν την διέλευση από το εσωτερικό της προς το νέο κράτος. Την Liberland  έχουν αναγνωρίσει κόμματα με φιλελεύθερο προσανατολισμό από την Ισπανία, την Τουρκία, την Κροατία την Τσεχία, την Ελβετία και την Νορβηγία.

Υποσημείωση: Το Σάββατο 5 Μαρτίου ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Liberland Vít Jedlička θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Diplomacy Open  Days : Athens Summit που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την προώθηση των διεθνών σχέσεων Association of International Relations Students.

 

Νίκος Αξιώτης

*Ο Νίκος Αξιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμονας.
Twitter: @NikosAxe

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 02/03/2016 by in Άρθρα and tagged , .

Πλοήγηση

Καταχωρήστε την επόμενη Δράση σας!

«

July 2018

»
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Μαζί με 2.305 ακόμα followers

Twitter Updates

Αρέσει σε %d bloggers: