τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

Η Αίγινα μέσα από το αρχείο φωτογραφιών του Γιώργου Καρύδη

Τον Γιώργο Καρύδη δεν τον γνώριζα προσωπικά. Έβλεπα πάντα το γελαστό παιδί που χαιρετούσε όλο τον κόσμο αλλά δε γνώριζα περισσότερα πράγματα για αυτόν, με τι ασχολείται, ποια είναι τα χόμπι του, τι χαρακτήρας είναι.

Ώσπου μία μέρα εμφανίστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού (όπου εργάζομαι εθελοντικά κάθε Σαββατοκύριακο) με μία μικρή αλλά ενδιαφέρουσα δική του έκδοση 16 σελίδων που αφορά στους Οπλαρχηγούς της Αίγινας. «Ένα μικρό βιογραφικό αφιέρωμα» όπως λέει ο ίδιος «για τους μεγάλους ήρωες οπλαρχηγούς της Αίγινας που έχασαν οικογένειες, περιουσίες και τη ζωή τους ακόμα για την ελευθερία της Ελλάδας». Αφορμή για την επίσκεψη του αυτή ήταν μία φωτογραφία που βρίσκεται στο μουσείο και στην οποία απεικονίζεται ο παππούς του Αργύριος Καρύδης (φωτογραφία που περιλαμβάνεται και στην έρευνα του για τους οπλαρχηγούς).

Έτσι συζητώντας ανακάλυψα ότι ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την ιστορία της Αίγινας, έχοντας μάλιστα συγκεντρώσει ένα πλούσιο υλικό από παλιές φωτογραφίες, ηχογραφημένες συνομιλίες με ανθρώπους που δε ζουν πιά και που διηγούνταν  ιστορίες που αξίζει τον κόπο να ακούσει κάποιος. Γνωρίζει γωνιές της Αίγινας που δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν και μου κέντρισε την περιέργεια να μάθω περισσότερα στοιχεία.

 

 

φωτ.:Μιχαήλ Λάμπρου,1905

φωτ.:Μιχαήλ Λάμπρου,1905

Μία πρώτη σκέψη ήταν να του πάρω μία μίνι συνέντευξη για να τον γνωρίσετε και εσείς καθώς επίσης μέσα από μια σειρά άρθρων που θα ακολουθήσουν και σε συνεργασία πάντα μαζί του να σας παρουσιάσουμε το πραγματικά πλούσιο υλικό που έχει στην κατοχή του.

  • Γιώργο, πως ξεκίνησες να μαζεύεις παλιές φωτογραφίες;

Γ.Κ.: Θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να κάνω συλλογή από παλιές φωτογραφίες. Στο σπίτι είχαμε πολλές, σιγά σιγά όμως αρκετοί συγγενείς μου έδιναν όσες δεν ήθελαν (ύστερα από θανάτους αγαπημένων προσώπων ή επειδή δεν τις χρειάζονταν πια) και έτσι το αρχείο σιγά σιγά μεγάλωσε. Δεν ξέρω πόσες έχω αλλά συνεχίζω να συγκεντρώνω οτιδήποτε έχει σχέση με την Αίγινα κυρίως (αντικείμενα, έγγραφα, γραμματόσημα κλπ).

Φωτ.2: Περδικιώτες με φόντο τη Μονή, αρχές του 1900

Φωτ.2: Περδικιώτες με φόντο τη Μονή, αρχές του 1900

  • Ποια είναι η πιο παλιά φωτογραφία που έχεις;

Γ.Κ.: Έχω φωτογραφίες από το 1890 όπως για παράδειγμα μία με τον προπάππο και την προγιαγιά μου Αντώνη Καρύδη και Μαριγώ Μιχαήλ Μούρτζη. (φωτ.3)

φωτ.3: Αντώνης Καρύδης και Μαριγώ Μιχαήλ Μούρτζη

φωτ.3: Αντώνης Καρύδης και Μαριγώ Μιχαήλ Μούρτζη

  • Τι σε γοητεύει από το παρελθόν;

Γ.Κ.: Γενικότερα με ενδιαφέρει το παρελθόν, ο κόσμος που πέρασε, οι άνθρωποι που χάθηκαν, σπίτια που δεν υπάρχουν πια και έχουν κατεδαφιστεί, παλιοί τάφοι, και έχω αρκετό υλικό από όλα αυτά όπως και φωτογραφίες από το εσωτερικό του Ορφανοτροφείου.

Φωτ.4 : Μάζεμα φιστικιού στο κτήμα Αγγελάκη 1957, από αριστερά Φωτεινή Γελαδάκη, Ξανθή Χαλδαιάκη, Κατίνα Τσούρη, Κατερίνα Αγγελάκη, Αργυρώ Βιρβιλιού, Νίκος Χατζηκωνσταντίνου, Φανούλα Χατζίνα, Σωτήρης Πατίστας, Ελένη Αγγελάκη

Φωτ.4 : Μάζεμα φιστικιού στο κτήμα Αγγελάκη 1957, από αριστερά Φωτεινή Γελαδάκη, Ξανθή Χαλδαιάκη, Κατίνα Τσούρη, Κατερίνα Αγγελάκη, Αργυρώ Βιρβιλιού, Νίκος Χατζηκωνσταντίνου, Φανούλα Χατζίνα, Σωτήρης Πατίστας, Ελένη Αγγελάκη

Φωτ.5: Μάζεμα φιστικιού στο κτήμα Αγγελάκη 1957, από αριστερά Τασία Χατζηκωνσταντίνου, Φωτεινή Γελαδάκη, Νίκος Χατζηκωνσταντίνου, Φανούλα Χατζίνα, Ξανθή Χαλδαιάκη, Κατίνα Τσούρη, Ελένη Αγγελάκη και καθιστές Αργυρώ Βιρβιλιού και Κατερίνα Αγγελάκη

Φωτ.5: Μάζεμα φιστικιού στο κτήμα Αγγελάκη 1957, από αριστερά Τασία Χατζηκωνσταντίνου, Φωτεινή Γελαδάκη, Νίκος Χατζηκωνσταντίνου, Φανούλα Χατζίνα, Ξανθή Χαλδαιάκη, Κατίνα Τσούρη, Ελένη Αγγελάκη και καθιστές Αργυρώ Βιρβιλιού και Κατερίνα Αγγελάκη

  • Γνωρίζω πως ζωγραφίζεις κιόλας, θα ήθελες να μας μιλήσεις λίγο για αυτό;

Γ.Κ.: Έχω ξεκινήσει από τα 14 μου και ζωγραφίζω. Ασχολούμαι περισσότερο με κλασικά θέματα ζωγραφικής, οροφογραφίες.

  • Το ταβάνι του παλιού δημαρχείου αν δεν κάνω λάθος δικό σου έργο δεν είναι;

Γ.Κ.: Ναι καθώς επίσης και οι αποχρώσεις στους τοίχους και κάποια ανθέμια περιμετρικά του Ιερού Ναού του Σωτήρα στις Φυλακές (το Τάμα του Έθνους). Έχω κάνει τοιχογραφίες και σε άλλους ναούς, μαγαζιά και σπίτια τόσο στην Αίγινα όσο και στην Αθήνα και την Κόρινθο.

Φωτ.6:  Ιερός Ναός του Σωτήρος, φωτογραφία από τον προαύλιο χώρο των Φυλακών,2004. Δεξιά και αριστερά του Ναού, διακρίνονται κτίσματα που χρησίμευαν ως αμαξοστάσιο επί Καποδίστρια

Φωτ.6: Ιερός Ναός του Σωτήρος, φωτογραφία από τον προαύλιο χώρο των Φυλακών,2004. Δεξιά και αριστερά του Ναού, διακρίνονται κτίσματα που χρησίμευαν ως αμαξοστάσιο επί Καποδίστρια

  • Ένα άλλο μεράκι που έχεις είναι το θέατρο, πες μας λίγα πράγματα :

Γ.Κ.: Είχα ξεκινήσει το θέατρο γύρω στα 18 ή 19 με το Μορφωτικό Σύλλογο της Αίγινας. Έπαιξα στις τελευταίες παραστάσεις του «Καποδίστρια», εκφωνητής στο «Μπράβο Κολονέλο» με το Μάνο Βενιέρη. Μετά σταμάτησα για πολλά χρόνια. Ξαναασχολήθηκα το 2002 με τον «Δον Καμίλο» όπου πήρα το πρώτο βραβείο στα σκηνικά στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που έλαβε χώρα στη Βέροια. Τέλος είχα πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Κουρέα της Σεβίλλης».

  • Γιώργο, σε ευχαριστώ πολύ και ανυπομονώ να συνεργαστούμε.

Γ.Κ.: Ναι, θα ήθελα να μοιραστώ το φωτογραφικό υλικό μου με όσους ενδιαφέρονται για το νησί μας και το παρελθόν του.

 

Ντίνα Χατζίνα

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 20/02/2016 by in Συνεντεύξεις and tagged , , .

Πλοήγηση

Καταχωρήστε την επόμενη Δράση σας!

«

June 2018

»
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Μαζί με 2.305 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: