τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

Τρακόσιοι Ημίονοι και δύο Όνοι

ΓΑΙΔΟΥΡΙ

Δέκα εκατομμύρια Έλληνες ψήφισαν τους πρώτους τριακόσιους. Αφού πρώτα πηγαν σε όλα τα αλογοπάζαρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής πανηγυρικής περιόδου ανά τας πλατείας, τας ρύμας και τας αγυιάς της χώρας.

Και οι ψηφοφόροι εξέτασαν τα υπομονετικά υποζύγια από κάθε πλευρά καθώς αυτά είχαν εκτεθεί σε εξέδρες και μπαλκόνια. Αν είχαν ίντζες, μήπως κλωτσούσαν, μήπως δάγκωναν, το μπόι τους, και κυρίως το γενεαλογικό τους δένδρο.

Αυτά μπροστά σε όλους τους πανηγυριτζήδες και εις κοινήν θέα, δια το θεαθήναι.  Μέσα όμως στην παράγκα, η διαβούλευση είχε άλλο αντικείμενο. Υποσχετική για πρόσληψη της κόρης στην Τράπεζα, εξασφάλιση της επιδότησης για ανύπαρκτα στρέμματα, κατ’ εξαίρεση δάνειο για καινούργιο τζιπ, μετάθεση του φαντάρου γιου στο σπίτι.

Έτσι μαζεύτηκαν τα τριακόσια γομάρια στον Μεγάλο Στάβλο και ζούσαν τριφηλή ζωή. Τρώγανε το τριφύλλι τους με τις τεράστιες μασέλες τους, έστριβαν και κανένα τρίφυλλο στα ορεινά, έβγαιναν και καμιά βόλτα στον διπλανό «Εθνικό Μποστάνι» για να κοπρίσουν. Και όσο ήσαν μέσα στον Στάβλο γκάριζαν όλοι μαζί, όπως έκαναν και στο χωριό τους.

Όμως ξέχασαν τα άλλα αδέρφια και ξαδέρφια τους τους σε όλη τη χώρα, κοιτώντας μόνο το παχνί τους. Είδαν και αποείδαν τα ζωντανά, και αποφάσισαν να στείλουν έναν αντιπρόσωπό τους  στον Μεγάλο Στάβλο για να διεκδικήσουν τουλάχιστον λίγο άχυρο.

Φόρεσαν λοιπόν στον πιο λεβέντη γάιδαρο το καλύτερο σαμάρι. Δίμιτο σαμαροσκούτι, βελουδένια κωλάνια, πλουμιστά γκέμια. Τον φόρτωσαν με ένα ταγάρι κριθάρι για το δρόμο και τον ξεπροβόδισαν για την πρωτεύουσα.

«Ρωτώντας πας στην πόλη» του είπαν. «Και εκεί, έτσι και τεντώσεις τα μεγάλα μυτερά αυτιά σου και ανοίξεις τα ρουθούνια σου, θα καταλάβεις κατά πού είναι ο Μεγάλος Στάβλος». Έτσι και έκανε.

Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει . Σε κάθε σταυροδρόμι  περνούσε με μεγάλη δυσκολία ανάμεσα στα σιδερένια γα’ί΄δούρια με ρόδες και μηχανές. Σε κάθε γέφυρα κινδύνευε να κάψει τη γούνα του από τις φωτιές με τα κοψίδια. Στα διόδια, χλιδή. Στρώμα οι ντομάτες, άχυρόμπαλες πνιγμένες στο γάλα, ζαρζαβάτια για επιδόρπιο.

Κάποια στιγμή φτάνει στην πρωτεύουσα που γινόταν μεγάλο πανηγύρι με όλον τον κόσμο στους δρόμους να γιορτάζουν με καραμούτζες και νταούλια. Με  φωτοβολίδες και βεγγαλικά κρότου – λάμψης. Με παντιέρες πολύχρωμες και γα’ι’τανάκια.

Μέσα σ’αυτόν τον πανηγυρικό ορυμαγδό, με δυσκολία άκουγε τα γκαρίσματα από τον Μεγάλο Στάβλο. Και από τους καπνούς ούτε τα ρουθούνια τον βοηθούσαν για να προσανατολιστεί προς τις σβουνιές.

Τελικά τον βρήκε. Άδικος κόπος. Τρεις μπαταριές της Αγροφυλακής με αραμπάδες, κλούβες μπαμπακιού και θεριζοαλωνιστικές κάθετα στο δρόμο, τον εμπόδισαν να βρει τους ημισυγγενείς  του και να γκαρίξει τα αιτήματά του.

Και όχι μόνον αυτό. Ο αγρονόμος τον έγραψε για παράνομο γκάρισμα, για παρακώλυση γεωργικών και αστικών δραστηριοτήτων  και για παράνομη είσοδο στον δακτύλιο.

Μετά από αυτό, την άραξε δίπλα στο αρτεσιανό της πλατείας Συντάγματος και άρχισε απεργία πείνας, αναγκαστικά και όχι σαν κάποιους άλλους, μιας και ο τορβάς με το κριθάρι είχε τελειώσει στο ύψος του μπλόκου των Μαλγάρων.

Και  περιμένει υπομονετικά, όπως πάντα, να γυρίσει εκ της Περσίας ο Τέταρτος Μάγος, ο και  μαθητευόμενος, που θα  φέρει μπάλες χρυσο-κίτρινο άχυρο, σακιά δίρριγα σμυρνο-δάτη βρώμη και μια ντουζίνα θυμιατά πλήρη λιβάνου απαραίτητα για την τελετή της εισόδου εις τον Μεγάλο Στάβλο επί καμήλας και ουχί επί πώλου όνου, αλλά όμως μετά βα’ί’ων και κλάδων. Και περιμένει, παρακολουθώντας την πορεία του Μάγου με το τζι-πι-ες άστρο, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε δεν θα του κόψουν κλήση για παράνομο παρκάρισμα και δεν θα τον μαζέψει ο μπόγιας-γερανός.

Όταν όλα αυτά συμβαίνουν στην ηπειρωτική Χώρα, στο Νησί μας τα αντίστοιχα γεγονότα εξελίχθηκαν αλλιώς, όπως επιβάλλει ο ήπιος και ευγενικός χαρακτήρας διπόδων και τετραπόδων κατοίκων.

Ο δικός μας ο γάιδαρος ξεκίνησε σεμνός, χωρίς γκαρίσματα και με μοναδικό στολίδι την αναπεπταμενη Ελληνική σημαία. Προηγήθηκε σημειολογικά της πομπής των αγροτών, αλιέων, καφεζυθεστιατόρων και λοιπών εργατικών τάξεων και παρήλασε ενώπιον του υποβόσκοντος αγωνιστικού φρονήματος των θαμώνων των θερμοκηπίων της παραλίας.

Έφθασε τελικά μπροστά στον Μικρό Στάβλο όπου τον υπεδέχθη προσωπικά ο Μικρός Σταβλάρχης κάτω από τις συγκρατημένες, όπως το συνηθίζουμε, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα από το μικρό αριθμητικά αλλά τεράστιο σε αγωνιστικότητα πλήθος.

Όσο για τον σημαιοφόρο γάιδαρό μας, ούτε τον προπηλάκισαν, ούτε του έδωσαν κλήση. Τουναντίον, τον άφησαν να ξεκουραστεί στον ίσκιο των δενδρυλλίων στο πεζοδρόμιο του Μικρού Στάβλου, ώσπου να γυρίσει τριποδίζοντας για να προλάβει να  κάνει κατάληψη στο παχνί του, πριν του το κατασχέσει καμία Τράπεζα.

Διότι δεν θέλει να πάθει αυτά που έπαθε το αφεντικό του. Φορολογία από το πρώτο κολοκυθάκι, Δημοτικά τέλη καθαριότητας του παχνιού, ΕΜΦΙΑ για τον στάβλο, Τέλος με καπέλο για το πηγάδι, Ποινή εκπομπής των αερίων της γελάδας του, Άδεια διατήρησης οικόσιτου κτλ.

Και του χρόνου τα πανηγύρια μας.

ΥΓ. Κάθε ομοιότητα με υφιστάμενα ζώα ή πρόσωπα ή τοπωνύμια ή καταστάσεις ή εποχές, είναι, πιστέψτε με, τελείως συμπτωματική.

 

Γιάννης Τζεβελέκος

 

*Ο Γιάννης Τζεβελέκος είναι Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος, συνταξιούχος Δ.Ε.Η.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 12/02/2016 by in Άρθρα and tagged .

Πλοήγηση

Καταχωρήστε την επόμενη Δράση σας!

«

June 2018

»
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Μαζί με 2.305 ακόμα followers

Twitter Updates

Αρέσει σε %d bloggers: