τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

Η Χριστίνα και τ’ αγόρια της

Το Σάββατο η εφηβική ομάδα μπάσκετ του ΑΟΑ Σαρωνικός δίνει έναν από τους σημαντικότερους αγώνες της για την σαιζόν. Παίζει στην Αίγινα με αντίπαλο τον πολύ δυνατό εφέτος Τελαμώνα. Με αφορμή λοιπόν αυτό κάναμε μια – νομίζω – ενδιαφέρουσα κουβέντα με την προπονήτρια τους Χριστίνα Τούση.

saronikosefiviko2015

Νίκος: Κόουτς πως φτάσαμε μέχρι εδώ;

Χριστίνα Τούση: Φτάσαμε με ως εδώ παίζοντας στην πρώτη φάση σε ένα όμιλο που, πάνω κάτω, με τις περισσότερες ομάδες είχαμε την ίδια δυναμική και ίσως εμείς λίγο παραπάνω και έχοντας μόνο δυο ήττες από την ομάδα του Πορφύρα. Μια ομάδα που δεν μπορώ να πω ότι ήταν καλύτερη σαν σύνολο από εμάς, ίσως μόνο πιο πλήρης σε όλες τις θέσεις. Απλά στα μεταξύ μας παιχνίδια ήταν πιο συγκεντρωμένη και έδειξε ότι ήθελε την νίκη περισσότερο από εμάς.

Νίκος: Πόσο καιρό «δουλεύεις» αυτήν την ομάδα;

Χριστίνα Τούση: Δουλεύουμε μαζί σχεδόν 4 χρόνια με μια εξαίρεση κάποιων μηνών την περυσινή χρονιά.

Νίκος: Πως είναι να δουλεύεις με εφήβους 14-17 χρονών;

Χριστίνα Τούση: Είναι δύσκολο γιατί μιλάμε για παιδιά που είναι στην εφηβεία με ότι συνεπάγεται αυτό. Αλλά νομίζω ότι αν βρούμε τους μεταξύ μας κώδικες επικοινωνίας τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Η συγκεκριμένη ομάδα, είναι παιδιά άριστα σε χαρακτήρα αγαπούν πολύ το μπάσκετ και όσοι μας ζουν από κοντά βλέπουν ότι ούτε κρύο ούτε βροχές μας πτοούν αρκεί να είμαστε γήπεδο. Αυτό δείχνει πόσο το θέλουν. Αλλά μην φανταστείτε ότι έτσι ήταν από την αρχή. Ήθελε πολύ δουλειά για να τους δώσω να καταλάβουν πως πρέπει να είναι η νοοτροπία ενός αθλητή εντός και εκτός γηπέδου. Όμως το ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο με ικανοποιεί απόλυτα.

Νίκος: Πως βλέπεις το Σαββατιάτικο ματς με τον Τελαμώνα;

Χριστίνα Τούση: Δύσκολο ματς. Ο Τελαμώνας είναι μια ομάδα που πέρασε πρώτη στον όμιλο της. Σε σχετικά δύσκολο όμιλο, αλλά όπως έχω πει στα παιδιά, για το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε είναι τι πρόσωπο θα δείξουμε εμείς. Μόνο τον δικό μας κακό εαυτό πρέπει να φοβόμαστε γιατί δυστυχώς η ομάδα δεν είχε μια σταθερή πορεία στην απόδοση της. Εδώ σε ένα τέτοιο παιχνίδι θα παίξει ρόλο το κατά πόσο θέλουμε το ματς. Η διάθεση μας να κυνηγήσουμε στην άμυνα και όλες τις φάσεις και το πάθος μας. Αν πάμε και σε λίγο πιο τεχνικά θέματα πρέπει να μετριάσουμε τα λάθη μας, να ελέγξουμε τα ριμπάουντ και να λειτουργήσουμε σωστά αμυντικά κ επιθετικά. Αν χαθεί αυτό το παιχνίδι τελειώνει και το όνειρο της τελικής εξάδας διότι δεν πιστεύω ο Τελαμώνας να χάσει από την Αρμενική σε κανένα παιχνίδι.

Προσωπικά πιστεύω στην ομάδα μου και όπως και στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι με την πλάτη στο τοίχο αντιδρά σωστά έτσι πιστεύω θα κάνει και τώρα. Εξάλλου αυτές οι καταστάσεις φτιάχνουν τον χαρακτήρα μιας ομάδας.

Νίκος: Βλέπεις αυτά τα παιδιά να βοηθούν κάποτε την ανδρική ομάδα; Γιατί παρεπιπτόντως τελευταία δεν την βλέπουμε στην Αίγινα. Φταίει ότι δεν έχουμε κλειστό ή κάτι άλλο;

Χριστίνα Τούση: Όχι. Κατηγορηματικά όχι δεν φταίει το κλειστό ότι δεν παίζουν στο ανδρικό. Φταίει η γραμμή που ίσως να δίνει η διοίκηση στον εκάστοτε προπονητή. Δεν μπορώ να διανοηθώ ομάδα τοπική να μην έχει βασικό κορμό τους εφήβους της συν δυο τρεις έμπειρους. Και να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να ψηθούν κ όπου πάει. Μπορεί να πάρει και ένα και δυο χρόνια και τρία. Σημασία έχει ότι ο βασικός κορμός σου είναι παιδιά των υποδομών. Παιδιά που πονάνε κ αγαπούν το σύλλογο και θα παίξουν για αυτόν και όχι ο κάθε μισθοφόρος που αν δεν πληρωθεί θα φύγει. Δηλαδή οι Αμπελόκηποι που ανέβαιναν κάθε χρονιά και κατηγορία τι νομίζετε ότι είχαν; Τους εφήβους αλλά και την διοίκηση που στήριζε τα παιδιά της. Φέτος το Παγκράτι Α2 έχει παιδιά νεαρά συν 2-3 έμπειρους. Δηλαδή όλοι αυτοί είναι λάθος;

Υπάρχουν παιδιά που θα έπρεπε ήδη να είχαν παίξει στην αντρική ομάδα. Μην σας φαίνεται περίεργο που θέλουν να βρουν ομάδα να πάνε αλλού αφού οι άνθρωποι της ομάδας τους δεν τα πιστεύουν αυτά τα παιδιά.

Όσο για το κλειστό είναι κρίμα να υπάρχουν κλειστά γυμναστήρια σε περιοχές που δεν μπορούμε να τις φανταστούμε στην επαρχία κ όχι εδώ τόσο κοντά στην πρωτεύουσα. Είναι κρίμα αυτά τα παιδιά και του μπάσκετ και του βόλεϊ να χάνουν προπονήσεις λόγω κρύου η βροχής. Πως λοιπόν θα οργανώσεις σωστά τις υποδομές σου όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Νίκος: Το νησί μας έχει 2 ομάδες μπάσκετ. Πως σου φαίνεται αυτό;

Χριστίνα Τούση: Είναι μεγάλο λάθος να υπάρχουν δυο ομάδες στο νησί. Πρέπει οι διοικούντες να κάτσουν να τα βρουν γιατί πάνω από κάθε προσωπικό συμφέρον ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.

Πρέπει λοιπόν να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές τους και να τα βρουν για να φτιάξουν έναν σύλλογο με δυναμική.  Με όλα τα τμήματα ανά ηλικίες. Να υπάρχουν πολλά παιδιά (αγόρια – κορίτσια) σε κάθε τμήμα για να μπορεί ο κάθε προπονητής να επιλέγει το καλύτερο δυνατό υλικό για το αγωνιστικό τμήμα καθώς και τα ίδια τα παιδιά να έχουν κίνητρο να βελτιωθούν. Άλλο να ξέρεις ότι είστε 8 παίκτες και θα παίξεις σίγουρα και άλλο να πρέπει να υποβάλλεις τον εαυτό σου στην διαδικασία να βελτιώνεσαι για να διεκδικήσεις  μια θέση αν είσαστε πολλοί. Επίσης όλο αυτό βάζει σε έναν ανταγωνισμό γονείς και παιδιά που δεν θα έπρεπε. Αυτή είναι η θέση μου. Δεν παίρνω το μέρος κανενός και το θεωρώ λάθος. Είμαι στρατιώτης του αθλήματος και για μένα το μόνο που έχει σημασία είναι τα παιδιά και το μέλλον τους.

Όσο για τους προπονητές πρέπει για να μπορούν να αφοσιωθούν εξ ολοκλήρου κ να μην απασχολούνται με διάφορα. Να δουλεύουν σε ένα περιβάλλον με κατάλληλές συνθήκες. Να υπάρχει το κατάλληλο υλικό και να υπάρχουν άνθρωποι δίπλα τους πχ έφοροι που θα ασχολούνται με οτιδήποτε αφορά το κάθε τμήμα που έχουν και όχι ο προπονητής να κάνει τα πάντα όλα. Το έργο του είναι σημαντικό αφορά παιδιά και πρέπει να είναι απερίσπαστος να κάνει σωστά την δουλειά του.

Νίκος: Πως θα ήθελες να κλείσουμε αυτήν την σύντομη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μας;

Χριστίνα Τούση: Κλείνοντας θέλω να πω ότι είτε περάσουμε στην τελική εξάδα είτε όχι είμαι πολύ υπερήφανη γι’ αυτά τα παιδιά. Έχουν κάνει πολλές υπερβάσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα τους ευχηθώ να περάσουν στις σχολές που θέλουν κ να βρουν ομάδες που επιτέλους θα πιστέψουν σε αυτούς και θα τους αφήσουν ελεύθερους να δείξουν το πραγματικό τους ταλέντο.

Νίκος: Χριστίνα σ’ ευχαριστώ. Καλή επιτυχία σε εσένα και τ’ αγόρια σου!

Χριστίνα Τούση: Εγώ σε ευχαριστώ.

 

 

Νίκος Μαρίνος

Advertisements

One comment on “Η Χριστίνα και τ’ αγόρια της

  1. katetzitzi
    12/02/2016

    Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου την καταπληκτική προπονήτρια των παιδιών μας Χριστίνα Τούση. Πριν 4 χρόνια ανέλαβε την προπόνηση μιας χούφτας παιδιών με μεγάλο πάθος και αγάπη για το μπάσκετ αλλά καθόλου αθλητικό χαρακτήρα και κατάφερε να φτιάξει (παρά τις αντίξοες συνθήκες πολλές φορές) μια πολύ αξιόλογη και δυνατή ομάδα που έχει σταθεί πολύ καλά στην μέχρι τώρα πορεία της. Αναρωτιέμαι όμως ποιο είναι το μέλλον αυτής της ομάδας; Μιας ομάδας που δεν αποτελείται απλά από συμπαίκτες αλλά από αδελφικούς φίλους πλέον. Μιας ομάδας που συνεπείς πάντα στις προπονήσεις με καύσωνα και με χιονιά, μαζί με την προπονήτριά τους η οποία πίστεψε σε αυτά τα παιδιά και τα αγάπησε , έγιναν μια σιδερένια γροθιά. Όμως μήπως αυτή η ομάδα μαζί με το απολυτήριο λυκείου των παιδιών της έρθει και η λήξη και διάλυσή της; Ποιος θα στηρίξει το όνειρο αυτών των παιδιών να πλαισιώσουν την αντρική ομάδα του συλλόγου του νησιού τους κάποια στιγμή; Θα έχουν άραγε ποτέ αυτή την ευκαιρία ή άδικα ελπίζουν σε ένα μέλλον στο σύλλογό τους; Γνωρίζω ότι ο κάθε σύλλογος αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα , όμως με καλή συνεργασία με τους αθλητές του, τους γονείς, τους τοπικούς παράγοντες και άλλους ξεπερνιούνται τα περισσότερα.
    Εύχομαι καλή επιτυχία στα παιδιά το Σάββατο σε αυτό το δύσκολο αγώνα αν και είμαι σίγουρη ότι θα δείξουν τι σημαίνει εφηβικό του Σαρωνικού.

    Καίτη Τζίτζη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Καταχωρήστε την επόμενη Δράση σας!

«

June 2018

»
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Μαζί με 2.305 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: