τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από το Νοσοκομείο Αίγινας για την γρίπη

Νοσοκομείο Αίγινας

Λόγω της έξαρσης το τελευταίο δίµηνο λοιµώξεων, κυρίως του αναπνευστικού, εξαιτίας του ιού της γρίπης στο νησί µας και γενικότερα στην Ελλάδα της αυξηµένης νοσηρότητας και της βαρύτητας των περιστατικών που προσέρχονται στο νοσοκοµείο µας, θα θέλαµε να ενηµερώσουµε το κοινό ως προς την επιδηµιολογία, την πρόληψη και τη θεραπεία του προβλήµατος. Καταρχήν, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήµατος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης τύπου Α και Β και προσβάλει κυρίως τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο αναπνευστικό σύστηµα.

Τρόποι µετάδοσης

Μεταδίδεται µέσω µικροσταγονιδίων από άτοµο σε άτοµο όταν ο ασθενής µιλά ή βήχει και µέσω των χεριών από µολυσµένα αντικείµενα και επιφάνειες, όταν στη συνέχεια αγγίζουµε το στόµα, τα χείλη ή τα µάτια µας. Η µετάδοση µπορεί να γίνει µια ηµέρα πριν την ασθένεια και για περίπου πέντε µε επτά µέρες από την εµφάνιση των συµπτωµάτων.

Συµπτώµατα

Κύρια συµπτώµατα αποτελούν ο υψηλός πυρετός, η κυνάγχη(πονόλαιµος) και η έντονη κόπωση, µυαλγίες και αρθραλγίες. Ακόµα µπορεί να παρουσιαστούν βήχας, ρινική συµφόρηση και καταρροή, πονοκέφαλος και συµπτώµατα από το γαστρεντερικό όπως ναυτία, έµετοι και διάρροιες. Τα παραπάνω διαρκούν συνήθως δύο µε επτά ηµέρες, µε τον βήχα να κρατάει για πολύ µεγαλύτερα χρονικά διαστήµατα έως και δύο µηνών µετά(µεταλοιµώδης ξηρός βήχας).

Προφύλαξη

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εµβολιασµός, που κρίνεται απαραίτητος σε άτοµα που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο κρουσµάτων στην περιοχή του( φέτος τα περισσότερα κρούσµατα εµφανίζονται το τελευταίο δίµηνο και κορυφόνονται τις τελευταίες ηµέρες). Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων µέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιµώξεις, µειώνει την πιθανότητα µετάδοσης.

Επειδή φέτος στο νησί µας έχουν παρουσιαστεί πολλά περιστατικά που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές, σας αναφέρουµε τις οµάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει άµεσα να απευθύνονται στον ιατρό µε την έναρξη των συµπτωµάτων: Άτοµα ηλικίας 60 ετών και άνω και εργαζόµενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόµενοι). Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους εξής παράγοντες ή χρόνια νοσήµατα: Άσθµα ή άλλες χρόνιες πνευµονοπάθειες, καρδιακή νόσο µε σοβαρές αιµοδυναµικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή λόγω Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο µεταβολικό νόσηµα, Χρόνια νεφροπάθεια κτλ. Επίσης,έγκυες γυναίκες β’ και γ’ τριµήνου και άλλοι.

Υψηλός ή/και παρατεινόµενος πυρετός, έντονος βήχας που προκαλεί δύσπνοια(δυσκολία στην εισπνοή) και ταχύπνοια(γρήγορη αναπνοή), υπνηλία, διέγερση ή σπασµοί και λιποθυµία είναι τα βασικά συµπτώµατα για άµεση επικοινωνία µε τον ιατρό και επίσκεψη στον πλησιέστερο φορέα Υγείας για έναρξη αγωγής και αντιµετώπιση.

Για τυχόν απορίες, ερωτήσεις και για πληρέστερη ενηµέρωση, ανατρέξτε στους παρακάτω ιστότοπους

http://www.keelpno.gr (http://www.keelpno.gr/elgr/νοσήµαταθέµαταυγείας/λοιµώδηνοσήµατα/νοσήµαταπουµεταδίδονταιµέσωα ναπνευστικούσυστ/γρίπη.aspx) http://www.who.int/en/

Με εκτίµηση, στη διάθεσή σας

ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Ειδικός Παθολόγος

Advertisements

One comment on “ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από το Νοσοκομείο Αίγινας για την γρίπη

  1. Κουνάδης Μέμος
    10/02/2016

    Ευτυχώς που ήταν ο Γρηγόρης Γαλάνης και με έγκαιρη διάγνωση έσωσε την μητέρα μου από πνευμονία που προκλήθηκε από τον ιό της γρίπης. Θέλει πολύ προσοχή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Καταχωρήστε την επόμενη Δράση σας!

«

June 2018

»
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Μαζί με 2.305 ακόμα followers

Twitter Updates

Αρέσει σε %d bloggers: