τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

Αιγινήτικο Μπάσκετ

 

basket-ball

 

Θα προσπαθήσω να «μπω στα παπούτσια» των γονιών, των αθλητών, των προπονητών και της Διοίκησης. Η πολιτεία και ο ΔΑΟΑ είναι άλλο κεφάλαιο. Το αν θα το κάνω με επιτυχία ή όχι, θα το κρίνεται εσείς αγαπητοί αναγνώστες. Κανείς δεν μέμφεται και δεν πρόκειται να ρίξει ευθύνες σε κανέναν. Όλοι έχουν δίκιο!

Ας ξεκινήσω λοιπόν από τους γονείς. Το πρώτο ερώτημα που θα τους απευθύνω είναι αν γνωρίζουν με τι ασχολείται το παιδί τους όταν είναι στο γήπεδο;  Καλά, βλακείες θα μου πείτε, αλλά σας βεβαιώνω ότι πολλοί δεν γνωρίζουν αν το παιδί τους έχει δελτίο σε μια ομάδα, ποιες είναι οι ώρες προπόνησης,  ποιος είναι ο προπονητής του, ποιοι είναι η Διοίκηση, ποιος πληρώνει και πολλά άλλα. Έχουμε παρατήσει τα παιδιά μόνα τους αγαπητοί φίλοι! Με την κρίση, την κατάθλιψη που μας δέρνει αλλά και τα κακά οικονομικά μας, δεν ασχολούμαστε καθόλου (σχεδόν) με μια δραστηριότητα που το παιδί μας αγαπάει, (θα μου επιτρέψετε την έκφραση) τρελά!

Βέβαια ίσως να μην είναι όλοι έτσι, αλλά τουλάχιστον τα ταξίδια που κάνει η ομάδα, δεν τα ακολουθούν. Ίσως και να είναι ηλικιακό το θέμα. Δηλαδή, όσο πιο νεαρό το παιδί σε ηλικία, τόσο πιο κοντά ο γονιός (άρα θα ταξιδέψει με την ομάδα). Όσο μεγαλώνει, τόσο πιο πολύ ξεμακραίνει ο γονιός.

Πάμε τώρα στους αθλητές-παιδιά. Συγγνώμη αλλά δεν θα πω απολύτως τίποτε. Είναι… παιδιά που γουστάρουν να παίζουν μπάσκετ. Μικροί – μεγάλοι. Τόσο απλά!

Ας πάμε στους προπονητές. Το ότι έπαιξα 2-3-5-10 χρόνια μπάσκετ δεν με κάνει και προπονητή ε; Η λέξη «Προπονητής» είναι βαριά και με τεράστια ευθύνη και στην Μπασκετική κοινότητα αλλά και στην Κοινωνία. Πέραν από τις σπουδές Προπονητικής  που χρειάζονται, υπάρχουν και άλλοι τομείς που πρέπει ο κόουτς να κοιτάξει. Ο κόουτς είναι ο 2ος γονιός για αυτά τα παιδιά. Καλός κόουτς – καλή ομάδα. Κακός κόουτς – κακή ομάδα. Θυμηθείτε, όσοι έρχεστε στο γήπεδο, ότι ο μόνος που κάνει το παιδί σας «οσία Παρθένα» και εσείς δεν μπορείτε, είναι ο προπονητής του! Ο καλός κόουτς ασχολείται με την ομάδα του και εκτός γηπέδου. Ρωτά τα παιδιά πως πάνε σχολείο, αν έχουν κάποιο πρόβλημα ή αν θέλουν κάτι. Παιδική ψυχολογία, Αθλητιατρική, Πρώτες βοήθειες, καλή συμπεριφορά (εντός και εκτός γηπέδου) είναι μερικά από αυτά που ένας καλός κόουτς πρέπει να γνωρίζει ως καλύτερα «εργαλεία» για την δουλειά του.

Η Διοίκηση τώρα. Είναι οι άνθρωποι που σπανίως παίρνουν τα εύσημα για κάτι καλό που γίνεται στην ομάδα τους, αλλά πάντα αυτούς βρίζουμε στα κακά. Όχι! Ο κανόνας αυτός δεν είναι μόνο Ελληνικός. Παγκοσμίως αυτό γίνεται. Η Διοίκηση φροντίζει για τα λεφτά που χρειάζεται η ομάδα, για το κλίμα στην ομάδα που πρέπει πάντα να είναι καλό, για το γηπεδικό, για τον σχεδιασμό (από κοινού με τον κόουτς) της σαιζόν, αλλά και για τις σχέσεις της ομάδας με άλλες ομάδες και, φυσικά, με την διοργανώτρια αρχή. Αν κάνει τα παραπάνω, καλά, τότε δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με τίποτε άλλο. Με δεδομένο ως το μεγαλύτερο και άλυτο πρόβλημα το γηπεδικό! Όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς εκτός Αίγινας δεν γουστάρει να έρχεται στην Αίγινα να παίξει μπάσκετ! Αξίωμα! Ε… αυτό ΔΕΝ γίνεται. Όσοι και όποιοι να μην θέλουν εμείς θα επιμείνουμε!

Φλεβάρης  του 2015 και τα Πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΝΑ για κάποιους τέλειωσαν νωρίτερα από το αναμενόμενο.  Και μιλώ για τον ΑΟΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ. Αλλά όχι –τόσο –  για την αντρική ομάδα αλλά για τα τμήματα υποδομής. Το μίνι, παιδικό, εφηβικό. Καμία ομάδα δεν επιβιώνει χωρίς τμήματα υποδομής.

Το εφηβικό σταμάτησε το πρωτάθλημα τον Δεκέμβριο του 2014 λόγω έλλειψης (;) αθλητών, του παιδικού του στέρησαν κάποιοι την ευκαιρία να παίξει για την άνοδο μέσω των play offs και το μίνι ξεκίνησε φέτος να μετέχει  στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ. Η αντρική ομάδα είναι «ξενιτεμένη» στον Πειραιά, λόγω του γνωστού θέματος με το κλειστό γήπεδο που εμείς στην Αίγινα στερούμαστε.

Και επειδή ως μικρό νησί έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε δύο σωματεία μπάσκετ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ – ΠΑΝΑΙΓΙΝΑΙΚΟΣ, όταν παντού γίνονται συνενώσεις, τσακωνόμαστε κιόλας! Χωρίζουμε φίλους, συμμαθητές, γονείς. Ορέ πάτε καλά για να βάλλω τις φωνές;! Για πιο λόγο;  Αυτά παιδιά και τον ιδρώτα τους δεν τα σέβεται κανείς;

Τι να πω για την Πολιτεία και τον ΔΑΟΑ; Δεν πρόκειται καν, να ασχοληθώ. Απαξιώ πλήρως!

Συγχωρήστε για όσα τυχόν παρέλειψα. Ελπίζω τούτο ‘δω το κειμενάκι να είναι η αρχή για έναν γόνιμο διάλογο. Το Αιγινήτικο μπάσκετ μας χρειάζεται όλους! Χρειάζεται βοήθεια. Άλλωστε, ο αθλητισμός δεν είναι πολιτισμός; Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να δείξουμε τον πολιτισμό μας.

Advertisements

2 comments on “Αιγινήτικο Μπάσκετ

 1. Στάθης Νικολούζος
  21/02/2015

  προπονητές χρειάζονται
  θα μου επιτρέψεις να γράψω κανα δύο πράγματα στο ωραίο κείμενο που καταγράφει με μεγάλη ακρίβεια την αθλητική »παιδεία» της Αίγινας!
  θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το μεγάλο βάρος πρέπει να δοθεί στις υποδομές και για αυτό τον λόγο πρέπει οι »προπονητές» όχι μόνο να είναι προπονητές αλλά να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή την δραστηριότητα για να δώσουν τα μέγιστα στα παιδιά.
  Τον καλό προπονητή τον έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα παιδιά για να βάλουν σωστές βάσεις παρά μια ερασιτεχνική ομάδα που κάνει το χόμπι της!
  δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα οι δύο ομάδες μάλιστα θα μπορούσε να δημιουργηθεί και ένα παραγωγικός ανταγωνισμός στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
  Το πρόβλημα δημιουργείται όταν δεν υπάρχει συνεννόηση και δημιουργείται ανταγωνισμός στις »νίκες»… δεν είναι θέμα οι νίκες στις μικρές ηλικίες αλλά να μπουν σωστές βάσεις και το παιδί -αθλητής να μάθει τεχνική, να μάθει να λειτουργεί μέσα σε ένα σύνολο και ΟΧΙ τακτική (κάτι που δυστυχώς συμβαίνει).
  και το δεύτερο, η εκάστοτε διοίκηση βάζει τις προτεραιότητες της και κάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό πάνω σε αυτό που θέλει να δημιουργήσει γιατί θαύματα δεν γίνονται από μια στιγμή στην άλλη.
  με κάθε σεβασμό
  Στάθης Νικολούζος

 2. ΔΡΟΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
  22/02/2015

  Αγαπητέ φίλε Νίκο
  Γνωρίζεις απο την πρωτη στιγμή που αναμείχθηκα στα διοικητικά του ΑΟΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ το φθινόπωρο του 2010 έθεσα σαν πρωταρχικό στόχο την αναδιάρθρωση του σωματείου και την συνένωση όλων των ομάδων και όλων των αθλημάτων κάτω απο ενιαία διοίκηση στα πρότυπα των μεγάλων σωματείων .Στην προσπάθεια αυτή ενώ όλοι συμφωνούσαν στις αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό την αιγίδα του Δήμου στην πράξη ενεργούσαν διαφορετικά.Η δημιουργία ανεξάρτητης ποδοσφαιρικής ομάδας ήταν το πρώτο πλήγμα στην συνένωση το καίριο πλήγμα όμως το έδωσε η δημιουργία και δεύτερης ομάδας μπάσκετ .Δεν επιθυμώ να ρίξω λάδι στην φωτιά.´Ολοι λιγο πολύ ξέρουμε τους λόγους.Εγω προσωπικά συμφωνώ με την επανάληψη της προσπάθειας για την δημιουργία ενιαίου σωματείου κάτω απο την σημαία του οποίου να συνυπάρξουν όλα τα τμήματα.´Ολοι αντιλαμβάνονται οτι πρέπει να παραμεριστούν οι προσωπικές αντιπαλότητες και φιλοδοξίες.´Ολοι πρεπει να δώσουν το μηνυμα ενότητας και να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση .Ειναι πλέον η ώρα να δείξουμε σε όλους οτι Δ εν πρέπει να μας ενδιαφέρει η καρέκλα ή ο τίτλος αλλά η πρόοδος του αθλητισμού στο νησί.Ας αναλογισθούν όλοι οτι αν είμασταν ενωμένοι πιθανόν να είχαμε κλειστό γυμναστήριο .ταρταν εξέδρες νέο χλοοτάπητα αλλά και …μάντρα στο γήπεδο .Ας ξεκινήσουμε και πάλι και όλοι μαζί χωρις εγωισμούς αντιπαλότητες και προσωπικές φιλοδοξίες μια νέα προσπάθεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 20/02/2015 by in Αθλητισμός and tagged , , .

Πλοήγηση

Καταχωρήστε την επόμενη Δράση σας!

«

July 2018

»
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Μαζί με 2.305 ακόμα followers

Twitter Updates

Αρέσει σε %d bloggers: