τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

Η βραβευμένη έκθεση της μαθήτριας Ισιδώρας Κατσαρού

Την Ισιδώρα την γνωρίζω από τότε που γεννήθηκε. Πριν περίπου 15 χρόνια. Είχα την τύχη να είμαι συμμαθητής με τον πατέρα της, Δημήτρη και πολύ φίλοι από παιδιά. Είναι τέτοια η φιλία μας που αργότερα γίναμε κουμπάροι . Η Ισιδώρα είναι φυσικό ταλέντο! Με ότι ασχοληθεί δίνει και την ψυχή της. Παίζει εκπληκτικό πιάνο και έχει δώσει μέχρι τώρα άπειρα δείγματα της δουλειάς της και στην Αίγινα και εκτός αυτής. Είναι ένα παιδί καλοσυνάτο, ευαίσθητο και επίμονο. Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχει στόχους.

Η Ισιδώρα φοιτά στο Γυμνάσιο Μεσαγρού. Όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του Μορφωτικού Συλλόγου και έστειλε την εκθεση της μας έλεγε ότι δεν ήταν αυτό που ήθελε. Είχε άγχος. Τελικά πήρε πανάξια το 1ο Βραβείο. Παρακάτω σας παραθέτουμε την βραβευμένη έθεση.

Ισιδώρα Κατσαρού

Θέμα: »Είσαι έφηβος/έφηβη και ζεις στην Αίγινα του σήμερα.Να αναφερθείς στη ζωή ενός νέου στο νησί σου,στα προβλήματα,στα όνειρα και στις φιλοδοξίες του,στις προοπτικές και στις διεξόδους που του ανοίγονται για την πνευματική και επαγγελματική του αποκατάσταση »

Σκεπτόμενη και αναλογιζόμενη τη μέχρι τώρα ζωή μου στο νησί, τα προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, αποφάσισα να αναφερθώ στον τρόπο ζωής ενός νέου στην Αίγινα, στα όνειρα, στις προοπτικές, στις φιλοδοξίες, να επισημάνω ωστόσο και τα προβλήματα που του παρουσιάζονται ως προς την πνευματική αλλά και την επαγγελματική του αποκατάσταση. Η εφηβική ζωή στην Αίγινα δύσκολα θα μπορούσε να περιγραφεί σε μια κόλλα χαρτί. Εκτός από τη σχολική ζωή που πιθανότατα προκαλεί στους περισσότερους ένα αίσθημα ανίας, άγχους και πίεσης, οι νέοι αποσκοπώντας στην ευεργετικότερη αξιοποίηση του χρόνου τους ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερες διόδους αποσυμπίεσης ή διασκέδασης, πολλές φορές όμως συνδυάζοντας την πνευματική καλλιέργεια με τη διαμόρφωση σωστού χαρακτήρα.

Υπάρχουν έφηβοι εξωστρεφείς, οι οποίοι εκτονώνουν την περίσσεια ενέργεια ή αλλιώς αποσυμπιέζονται πλήρως, ασχολούμενοι με κάποια εξωσχολική δραστηριότητα όπως η αθλητική, συμμετέχοντας σε κάποιο πολιτιστικό σύλλογο, ενώ αρκετοί αρέσκονται σε μια φιλική συνεύρεση στη θάλασσα,στην ύπαιθρο ή και σε ένα φιλικό σπίτι. Εντούτοις, υπάρχουν έφηβοι εσωστρεφείς που προτιμούν ένα βιβλίο ή μια ξεκούραστη ποδηλατική βόλτα στα σοκάκια του νησιού. Από την καθημερινότητά τους δεν δύναται να λείπει το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα οι εφαρμογές της τεχνολογίας. Πράγματι,οι νέοι λόγω της ζωτικότητας και της θετικής αύρας που αποπνέουν μπορούν να βρουν άπειρους τρόπους για να κυλήσει ευχάριστα η ζωή τους. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες για το άμεσο μέλλον ενός εφήβου δεν μπορούν να περιοριστούν ή να κωδικοποιηθούν. Ο καθένας φιλοδοξεί και και ονειρεύεται μια Αίγινα διαφορετική, αλλιώτικη από αυτην στην οποία συμβιώνει και διανύει τη ζωή του.

Προσδοκα ένα νησί και ένα τόπο που θα έχει τις δυνατότητες να του παρέξει τηνπνευματική και επαγγελματική του αποκατάσταση. Ένα μέρος που που θα τον υποστηρίξει σε οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει, σε οποιαδήποτε προσπάθεια κι αν κάνει, όταν ανοίξει τα φτερά του για να πετάξει και να ξεκινήσει τη ζωή του. Ονειρεύεται έναν τόπο στον οποίο θα καταφέρει να ορθοστατήσει, να εκπληρώσει τις προσδοκίες του,να ακουσθούν οι απόψεις του,όσο διαφορετικές ή παράξενες κι αν είναι,στοχεύοντας πάντα στη διαμόρφωση μιας καλύτερης εικόνας για την Αίγινα, που μόνο να τον ωφελήσει μπορεί. Κυριότερη όμως επιθυμία των εφήβων είναι η επαγγελματική τους αποκατάσταση, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Ουσιαστικά εκτός από επαγγελματική είναι μια ηθική αποκατάσταση που προκαλεί ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης ,σιγουριάς και αισιοδοξίας, διότι ακριβώς αυτό είναι που πρεσβεύουν οι νέοι: την αισιοδοξία και το μέλλον. Δυστυχώς όμως ,το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο στα μάτια τους και τα όνειρά τους ανεκπλήρωτα, ιδιαίτερα ως προς το επάγγελμα,αν συλλογιστεί κανείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί. Από αυτή τη δυσφορία και το αρνητικό κλίμα είναι που επηρεάζονται οι νέοι και καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα. Λόγω της εφηβικής »ανεμελιάς και ανευθυνότητας» οι απόψεις τους ,τις περισσότερες τουλάχιστον φορές δεν είναι σεβαστές και αποδεκτές από τους ενήλικες. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες τους δεν λαμβάνονται υπόψη, ενώ οι υποδομές του νησιού, καθώς και οι διέξοδοι δεν επαρκούν για την πνευματική τους καλλιέργεια ή την εύρεση μιας αξιοπρεπούς εργασίας. Καλό θα ήταν να βελτιωθεί εκ μέρους της πολιτείας το εκπαιδευτικό σύστημα και να βρεθούν στο μέγιστο δυνατό ευκαιρίες για επαγγελματική κατάρτιση. Ωστόσο, αν όλοι ενωθούν και εκφράσουν αυτές τους τις απόψεις, όχι μόνο τα προβλήματα και οι δυσκολίες θα εξαλειφθούν αλλά και οι φιλοδοξίες και τα όνειρα τους θα εκπληρωθούν, στο πλαίσιο ενός καλύτερου και ευνοϊκότερου νησιού.

Μπράβο Τσίντι!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Καταχωρήστε την επόμενη Δράση σας!

«

April 2018

»
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Μαζί με 2.305 ακόμα followers

Twitter Updates

  • Ψυχραιμία Πανάθες... στηρίξτε την ομάδα. Δεν έγινε κ τιποτα. Ριμπάουντ κ ευστοχία στη Μαδρίτη και 2-1! #paobc 1 day ago
  • Έχουμε δυσκολία στο σκοράρισμα κ στα ριμπάουντς #PAORMB 1 day ago
  • περισσότερα time outs έχουν πάρει οι κόρακες παρά οι προπονητές. #PAORMB 1 day ago
  • Εμάς το ζάκουλα και το τερρόρ twitter.com/Gath___/status… 3 days ago
  • RT @orestis_113: Η ατμόσφαιρά στο ΟΑΚΑ δεν υπάρχει πουθενά.Όποιος διαφωνεί να έρθει την Πέμπτη ☘☘☘☘#paobc #PAORMB 3 days ago
Αρέσει σε %d bloggers: