τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

Σεραφείμ Κοτρώτσος: Η δημοσιογραφία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αντικειμενική

Δεν νομίζω ότι ο σημερινός φιλοξενούμενος του μπλογκ μας έχει ανάγκη ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Σεραφείμ Κοτρώτσος είναι ένας μάχιμος δημοσιογράφος. Είναι στο κουρμπέτι πολλά χρόνια και ξέρει και γιατί και πότε να μιλήσει.

Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πολύ ενδιαφέρουσα και ειλικρινή συζήτηση που είχαμε.

kotrotsosreal1

Τα εΝ οΙΚΟ: Είσαι ένας δημοσιογράφος με πολύ μεγάλη πείρα, ειδικά στο πολιτικό ρεπορτάζ. Θα ήθελα την γνώμη σου για τα κόμματα. Υπάρχουν οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος;

ΣΚ: Προφανώς όχι. Οι διαχωριστικές γραμμές είναι, πλέον, δυσδιάκριτες. Εάν, φυσικά, υποθέσουμε ότι υπήρχαν. Και το λέω αυτό διότι αρκετές εξ αυτών ήταν αποτέλεσμα επικοινωνιακών πολιτικών ένθεν κακείθεν. Για παράδειγμα, από την δεύτερη θητεία Σημίτη, τι διαφορά είχε το εκσυγχρονιστικό μοντέλο με αυτό που εφάρμοσε, αμέσως μετά, η κυβέρνηση Καραμανλή;

Το μνημόνιο, ωστόσο, και οι κυβερνήσεις συνεργασίας (Παπαδήμου και Σαμαρά) ισοπέδωσαν ακόμα και τις ελάχιστες διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι όποιες διαχωριστικές γραμμές ενσωματώθηκαν στο δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο και, τώρα πιά, εστιάζονται στην διπολική αντιπαράθεση Σαμαρά- Τσίπρα και σχετίζεται με την διαπραγμάτευση των μνημονίων. Θα δείτε ότι στις επόμενες εκλογές η «πόλωση» θα σχετίζεται με το ποιός μπορεί καλύτερα να διαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση και να ανακτήσει μέρος των απωλειών.

Τα εΝ οΙΚΟ: Λίαν προσφάτως το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι έχει κάνει 2 φορές λάθος για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση τηρεί χαμηλούς τόνους περί αυτού. Πως βλέπεις τους χειρισμούς της τρικομματικής σε σχέση: α) Στο εσωτερικό της χώρας. β) Στο εξωτερικό.

ΣΚ: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ουσιαστική χρήση της «ομολογίας αποτυχίας» εκ μέρους του ΔΝΤ. Εάν γίνει δεκτό το επιχείρημα ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και, ουσιαστικά, «δεν έβγαινε από την αρχή», καταρρέει όλη η πολιτική που ασκήθηκε στη χώρα μετά το 2010, καταρρέει η στροφή Σαμαρά από τον αντιμνημονιακό λόγο στην μετεκλογική στροφή και, φυσικά, αναδεικνύονται σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες σειράς πρωταγωνιστών του δημόσιου βίου.

Δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, το ΔΝΤ κάνει τη «στροφή» του και για δικούς του λόγους. Επιδιώκει να πιέσει το Βερολίνο για μία αλλαγή πολιτικής με νές μεγάλη αναδιάρθρωσης του χρέους που δια ελληνικών ομολόγων κατέχουν, πλέον, ως επί το πλείστον, τα κράτη. Το δε Βερολίνο δεν προτίθεται να αποστεί από τον δημοσιονομικό του καλβινισμό, τουλάχιστον όχι πριν τις γερμανικές εκλογές.

Επιμένω, πάντως, πως η κυβέρνηση Σαμαρά έπρεπε να θέσει με επιτακτικό τρόπο το θέμα -μετά την ομολογία του ΔΝΤ- για να εγγράψει, έστω, υποθήκες ότι θα συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αργότερα.

Τα εΝ οΙΚΟ: Ανάπτυξη: Άγνωστη λέξη;

ΣΚ: Η ανάπτυξη, ως έννοια, έχει αποκτήσει ισοδύναμα με την «μετά Θάνατον ζωή». Έχει «μεταφυσικά» χαρακτηριστικά, έτσι, όπως, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση. Προφανώς, ανάπτυξη δεν είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Ούτε οι όποιες επενδύσεις -αν και αμφιβάλλω- από το Κατάρ. Η ανάπτυξη αφορά μόνο την αλλαγή/ ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας: από την οικοδομή, τις υπηρεσίες και την κατανάλωση, για παράδειγμα, στην ενέργεια, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, τις νέες καλλιέργειες, την ελαφρά βιομηχανία και τον τουρισμό.

Αυτά, όμως, θέλουν πραγματικό εθνικό διάλογο και επιστράτευση ειδικών. Δεν λύνεται το θέμα με επιδερμικές συζητήσεις «μαθητευόμενων μάγων», ούτε σε επίπεδο κορυφής. Η ανάπτυξη, δηλαδή, δεν διατάσσεται. Θέλει δουλειά και σχεδιασμό.

Τα εΝ οΙΚΟ: Ας αφήσουμε την πολιτική. Όταν έχεις ελεύθερο χρόνο τι κάνεις;

ΣΚ: Δεν θα σου πω τα τετριμμένα. Όταν έχεις δύο αγόρια 16 και 13, ο ελεύθερος χρόνος είναι πολυτέλεια. Τα σαββατοκύριακα λίγο μπάσκετ και καμιά βόλτα. Κανένα βιβλίο και καμιά καλή ταινία. Όλα αυτά περιμένοντας τις 3 εβδομάδες στο σπίτι μας στην Τήνο, τα καλοκαίρια, και καμιά καλή εκδρομή ή -ακόμα καλύτερα- κάποιο ταξίδι. That’s it που λένε και οι νεοέλληνες.

Τα εΝ οΙΚΟ: Έχεις υποστεί ποτέ λογοκρισία στην δουλειά σου;

ΣΚ: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η δημοσιογραφία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αντικειμενική. Υπό την έννοια ότι πάντοτε εμφιλοχωρεί η υποκειμενικότητα του δημοσιογράφου. Αυτή η υποκειμενικότητα συχνά (αυτο)λογοκρίνεται για λόγους …επιβίωσης. Μην λέμε ψέμματα. Όταν δουλεύεις σε μέσο ενημέρωσης μεγαλοεργολάβου δεν μπορείς να γράψεις ή να πεις κάτι για τις αναθέσεις δημοσίων έργων. Πάντοτε γίνονται μικρές υποχωρήσεις. Το ζητούμενο είναι να επιμένεις και να περιορίζεις τις υποχωρήσεις αυτές. Εδώ, όμως, ισχύει το «ουδείς αναμάρτητος». Όπως και το ότι ο κόσμος οφείλει να καταλαβαίνει ποιοί είναι εντεταλμένα όργανα συμφερόντων- αφεντικών- κομμάτων, ποιοί χρησιμοποιούν τη δημοσιογραφία ως «όχημα» και ποιοί διαθέτουν, ακόμα, έστω και ψήγματα ενός καλώς νοούμενου δονκιχωτισμού.

Θέλω να ελπίζω ότι ανήκω στους δεύτερους. Ισχύει, πάντως, και για μένα το «ουδείς αναμάρτητος». Λάθη έκανα. Και λάθη σοβαρά.

Τα εΝ οΙΚΟ: Έχεις μια πολύ καλή on-line εφημερίδα. http://www.anatropinews.gr// Είσαι και στο ραδιόφωνο του REALfm. Τι άλλο κάνεις;

ΣΚ: Μετά την οικονομική (και όχι δημοσιογραφική) αποτυχία με τις κυριακάτικες «Αποκαλύψεις», μετά από 25 χρόνια σε διευθυντικές θέσεις εφημερίδων, μετά από 6 χρόνια τηλεόραση, τώρα, ναι, Real fm, Real News και διαδίκτυο. Ετοιμάζω -πλην της anatropinews.gr- ένα νέο on line opinion magazine. Αυτά. Είναι καιροί συντήρησης…

Τα εΝ οΙΚΟ: Έχεις έρθει ποτέ στην Αίγινα;

ΣΚ: Έχω έρθει στον Άγιο Νεκτάριο και έκανα Πάσχα σε σπίτι φίλου. Έχω φίλους, πάντως, που έχουν σπίτια εκεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 06/02/2013 by in Συνεντεύξεις and tagged , .

Πλοήγηση

Καταχωρήστε την επόμενη Δράση σας!

«

April 2018

»
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Μαζί με 2.305 ακόμα followers

Twitter Updates

  • Ψυχραιμία Πανάθες... στηρίξτε την ομάδα. Δεν έγινε κ τιποτα. Ριμπάουντ κ ευστοχία στη Μαδρίτη και 2-1! #paobc 18 hours ago
  • Έχουμε δυσκολία στο σκοράρισμα κ στα ριμπάουντς #PAORMB 1 day ago
  • περισσότερα time outs έχουν πάρει οι κόρακες παρά οι προπονητές. #PAORMB 1 day ago
  • Εμάς το ζάκουλα και το τερρόρ twitter.com/Gath___/status… 2 days ago
  • RT @orestis_113: Η ατμόσφαιρά στο ΟΑΚΑ δεν υπάρχει πουθενά.Όποιος διαφωνεί να έρθει την Πέμπτη ☘☘☘☘#paobc #PAORMB 3 days ago
Αρέσει σε %d bloggers: