τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΔΝΤ & ΕΕ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την διάσωση της Ελλάδας.

 

(Reuters) – Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας βρίσκονται σε διαμάχη για το πώς μπορεί να λυθεί η κρίση χρέους της Αθήνας, απειλώντας με περισσότερα προβλήματα το ευρώ και το ΔΝΤ απαιτεί οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν.

Αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την «τρόικα» (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) έχουν δήλωσε στο Reuters ότι οι εντάσεις μεταξύ τους έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό καθώς το εδρεύων στην Ουάσιγκτον ΔΝΤ σκληραίνει την στάση του.

Το ΔΝΤ πιέζει αφυκτικά την Αθήνα για την αναδιάρθρωση των χρεών της προς τους  δημόσιους ξένους πιστωτές της. Σε αντίθεση με το ΔΝΤ, οι ηγέτες της ΕΕ προτιμούν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τους στόχους διάσωσης.

Και ενώ οι δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίδοξους σωτήρες της είναι εμφανείς, οι τριβές μεταξύ των δανειστών αυξάνονται.

«Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ», μας είπε Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας όπως και άλλοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η άποψη αυτή επιβεβαιώνετε από πηγές που γνωρίζουν πως σκέφτονται στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Ήδη, αντιμετωπίζοντας μια κατακραυγή για τις διασώσεις και τα μέτρα λιτότητας, και σίγουροι για το τι μπορεί να χρειάζεται για να σωθούν οι ‘βαριές’ οικονομίες των Ισπανία και Ιταλία, οι ηγέτες της ΕΕ δεν δεν καλοβλέπουν τις προτάσεις του ΔΝΤ που καταπίνουν κατά δεκάδες τα δισεκατομμύρια ευρώ των ζημιών τους από τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα.

«Και ενώ η Ευρώπη θέλει περισσότερο χρόνο για να δει τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία, ίσως ακόμη και μετά τις Γερμανικές εκλογές του 2013,» είπε ο Έλληνας αξιωματούχος. «Το ΔΝΤ θέλει την Ευρώπη να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη λύση για τα προβλήματα του σήμερα.»

Το Ταμείο, που πήγε στην Ελλάδα για την τεχνογνωσία του, για την παγκόσμια οικονομική δύναμη πυρός του και τη φήμη για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας, προσπαθεί από την πλευρά του να προστατεύσει την αξιοπιστία του με το να εντάξει σε ένα πακέτο διάσωσης που ορίζεται στο ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 120 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Εν μέσω Ευρωπαϊκών πολιτικών αντιπαραθέσεων, το Ταμείο, του οποίου μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, αλλά  περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, πιστεύει ότι η νέα αναδιάρθρωση του χρέους είναι πλέον απαραίτητη ώστε η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της – αν και αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε «καμία επίσημη πρόταση δεν έχει γίνει ακόμη».

 

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οποίου η  κυβέρνηση είναι πιστωτής της Ελλάδας, έχει την ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους και έκανε μια σπάνια δημόσια υπόδειξη για το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τριγύρω σχετικά με το τι κλίμα επικρατεί στο ΔΝΤ» , «είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο,»όταν έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχώς  αυτά τα ευρωπαϊκά προβλήματα και την επανειλημμένη αποτυχία των Ευρωπαίων για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων.»

Μια (νέα) αναδιάρθρωση – η οποία θα αφορά τις κυβερνήσεις της ΕΕ και την ΕΚΤ οι οποίες θα έχουν απώλειες σχεδόν 200 δισ. ευρώ απ’ το Ελληνικό χρέος που κατέχουν – θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την επιβάρυνση της Ελλάδας.

.

.

.

«Υπάρχει δυνητικά ένα αρκετά μεγάλο αδιέξοδο», δήλωσε ο May της Capital Economics. «Δεν βλέπω το πακέτο διάσωσης να φτάνει μέχρι το τέλος της διάρκειάς του και θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.

«Πολλοί από τους τραπεζίτες … που είναι στον χορό φαίνεται να δείχνουν ότι θα είναι πολύ ευτυχείς αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.»

 

μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο του Reuters εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 26/09/2012 by in Γενικά and tagged , , .

Πλοήγηση

Καταχωρήστε την επόμενη Δράση σας!

«

June 2018

»
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Μαζί με 2.305 ακόμα followers

Twitter Updates

Αρέσει σε %d bloggers: