τα εΝ οΙΚΟ

Προτεραιότητα μας, η Αίγινα! Φυσικά και δεν είμαστε αδιάφοροι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη Χώρα μας, στον Κόσμο και μας επηρεάζουν.

Να αφορμή για σχολική εκπαιδευτική εκδρομή!

ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ
για MAΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

“ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ 
…Τριάντα οργυιές κάτω από τη θάλασσα”
Τα προγράμματα δημιουργήθηκαν και θα διεξάγονται με την ευγενική χορηγία της Alpha Bank από τις 24 Απριλίου 2012 έως τις 28 Απριλίου 2013. Απευθύνονται σε:

• μαθητές Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού
• μαθητές Α΄ και Β΄ Γυμνασίου.

Ο βασικός τους άξονας στηρίζεται στην Έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο σχεδόν των αρχαιοτήτων που ανασύρθηκαν από το χώρο του περίφημου Ναυαγίου.

Τα προγράμματα στοχεύουν στη γνωριμία των παιδιών με τον αρχαιολογικό πλούτο του βυθού και ειδικότερα με τους θησαυρούς του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, καθώς και την επιστήμη της Ενάλιας Αρχαιολογίας. Μέσα από τα 378 εκθέματα της Έκθεσης, οι εκπαιδευτικές δράσεις θα αξιοποιήσουν όλες τις θεματικές ενότητές της, καθώς και τα οπτικοακουστικά μέσα που την υποστηρίζουν.

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν νοητά στον 1ο αιώνα π.Χ. και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τιςκοινωνικές τάξεις της ρωμαϊκής κοινωνίας, τον πολιτισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου της ύστερης ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης. Η επαφή με τα εκθέματα θα βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν την καλλιτεχνική αξία των έργων του Ναυαγίου και τις αισθητικές προτιμήσεις της ρωμαϊκής αριστοκρατίας, αλλά και να κατανοήσουν παράλληλα και τους λόγους διακίνησης των ελληνικών έργων τέχνης εκείνη την εποχή.

Επίσης, οι μικροί επισκέπτες θα ανακαλύψουν πτυχές της ζωής πάνω στα αρχαία εμπορικά πλοία και θα γνωρίσουν τον οξυπύθμενο αμφορέα, τον κατεξοχήν τύπο εμπορικού αγγείου της αρχαιότητας, η παρουσία του οποίου σε συγκεντρωμένα σύνολα στο βυθό, σηματοδοτεί στις ενάλιες έρευνες την ύπαρξη αρχαίου ναυαγίου.

Μία από τις κύριες επιδιώξεις του προγράμματος είναι τα παιδιά μέσα από την ενότητα της Έκθεσης που παρουσιάζει τις έρευνες των ετών 1900 και 1979, να αντιληφθούν τη σημασία του εντοπισμού του Ναυαγίου, του οποίου η μερική ανέλκυση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές πρακτικές της Ενάλιας Αρχαιολογίας και να κατανοήσουν την αξία της ανακάλυψής του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, με το οποίο εγκαινιάστηκε ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός κλάδος.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το σπουδαιότερο εύρημα του Ναυαγίου. Τα παιδιά θα γνωρίσουν το Μηχανισμό και μέσω ερευνητικών δραστηριοτήτων και της παρατήρησης ομοιωμάτων του, θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν τη λειτουργία του, διαπιστώνοντας παράλληλα τη μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας, της μηχανικής, της αστρονομίας, των μαθηματικών και της γεωμετρίας από τους Έλληνες στην αρχαιότητα. Οι δραστηριότητες αυτές θα πλαισιώνονται από την παρακολούθηση ταινίας 3D, αφιερωμένης στο Μηχανισμό, η οποία θα προβάλλεται στον εκθεσιακό χώρο.

Τα προγράμματα θα συνοδεύονται από έντυπα, σχεδιασμένα για την κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα ξεχωριστά, τα οποία θα διανέμονται στη διάρκεια του προγράμματος και θα αποτελούν υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων στους χώρους της Περιοδικής Έκθεσης. Η συζήτηση και η αξιοποίηση των δεδομένων των ερευνητικών δραστηριοτήτων θα διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δίπλα ακριβώς από την Έκθεση, ο οποίος με την επικουρία κατάλληλων εποπτικών μεσών θα προσφέρει στους μικρούς επισκέπτες μια εμπειρία «εμβύθισης», ενισχύοντας το βιωματικό χαρακτήρα των προγραμμάτων.

Στο τέλος, οι μαθητές θα μπορούν να γράψουν τις σκέψεις τους από την εμπειρία συμμετοχής τους στα προγράμματα, συνθέτοντας ένα σύνολο μηνυμάτων σε γυάλινο μπουκάλι, που θα ταξιδεύει νοητά στα Αντικύθηρα.

Ημερομηνίες διεξαγωγής προγράμματος24 Απριλίου 2012 έως 28 Απριλίου 2013

Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες

Ώρες διεξαγωγής: 
10:00 π.μ.-12:00 μ.μ.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Έναρξη δηλώσεων: Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Υπεύθυνη Προγραμμάτων: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος

Tηλ. Επικοινωνίας: 210 8217724, 210 8217717

Fax: 210 8213 573

Ημέρες & ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 8:30 π.μ. – 16:30

Email: eam@culture.gr
dimosiessxeseis.eam@culture.gr

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 21/09/2012 by in Τέχνες and tagged .

Πλοήγηση

Καταχωρήστε την επόμενη Δράση σας!

«

April 2018

»
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε νέα και αναρτήσεις.

Μαζί με 2.305 ακόμα followers

Twitter Updates

  • Ψυχραιμία Πανάθες... στηρίξτε την ομάδα. Δεν έγινε κ τιποτα. Ριμπάουντ κ ευστοχία στη Μαδρίτη και 2-1! #paobc 18 hours ago
  • Έχουμε δυσκολία στο σκοράρισμα κ στα ριμπάουντς #PAORMB 1 day ago
  • περισσότερα time outs έχουν πάρει οι κόρακες παρά οι προπονητές. #PAORMB 1 day ago
  • Εμάς το ζάκουλα και το τερρόρ twitter.com/Gath___/status… 2 days ago
  • RT @orestis_113: Η ατμόσφαιρά στο ΟΑΚΑ δεν υπάρχει πουθενά.Όποιος διαφωνεί να έρθει την Πέμπτη ☘☘☘☘#paobc #PAORMB 3 days ago
Αρέσει σε %d bloggers: