Γκερεμέζι της Μαργαρίτας
Για να φτιάξουμε ένα καλό παραδοσιακό Αιγινήτικο έδεσμα, το γκερεμέζι , χρειαζόμαστε:
Μια υφασμάτινη σακκούλα φτιαγμένη από αραιά υφασμένο ύφασμα [τουλουπάνι ή λεπτό κάμποτο]…χωρητικότητας τουλάχιστον 10 κιλών…
Γάλα από κατσίκες ή πρόβατα ή και καλύτερα ανάμικτο σε αναλογία 2 κατσικίσιο προς 1 πρόβειο…
Ελάχιστη ποσότητα γάλακτος για να ξεκινήσουμε είναι 2-3 κιλά γάλα…
Η πρώτη μας ενέργεια είναι να εντοπίσουμε κατάλληλο σημείο για μπορούμε να κρεμάσουμε τη σακούλα, πού να μην έχουν πρόσβαση αρπακτικά [οικόσιτα] ζώα όπως γάτες και σκυλιά…
Εάν δεν έχουμε παλιό γκερεμέζι για να ξεκινήσουμε…τότε αφήνουμε το πρώτο γάλα να ξινίσει [ να κόψει..] και το ρίχνουμε στη σακούλα και την κρεμάμε στον ήλιο.
Αφού περάσουν δύο 24ωρα, ελέγχουμε αν έχει μεταβληθεί σε πηχτή μάζα και [αν έχει γίνει αυτό] προσθέτουμε καινούργιο γάλα – κατά προτίμηση – βρασμένο ελαφρώς…
Παρακολουθούμε την εξέλιξη της ωρίμανσης και μετά από 10-15 ημέρες είναι πρόσφορο στην κατανάλωση…
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεχόμενη έκθεση του στον ήλιο και η ύπαρξη θερμοκρασίας ατμόσφαιρας πάνω από 28-30 βαθμούς. Μπορεί να σερβιριστεί πασπαλισμένο με ρίγανη και με φρέσκιες ντομάτες. Αρκετοί το βάζουν, αντί της φέτας, στον κρητικό ντάκο.
Προσοχή στην καθαριότητα …και προσοχή στην κατανάλωση μετά τον κρίσιμο χρόνο ωρίμανσης …για λόγους υγιεινής…
Καλή επιτυχία
Καλό φάγωμα…
Κάνε Like στο:
Μου αρέσει! Φόρτωση...
Σχετικά